Close

November 23, 2015

Prvi Programerkov ScratchQuest školarce uveo u svijet programiranja

Nakon velikog broja održanih Scratch radionica u organizaciji udruge Programerko, u edukacijskom centru Learn@CROZ u petak 04. rujna 2015., održan je prvi ScratchQuest, cjelodnevno druženje za osnovnoškolce s ciljem osmišljavanja, dizajna i implementacije programskog rješenja za postavljeni zadatak. Sudjelovalo je 25-ero djece, a kao što je slučaj i kod radionica, tražilo se mjesto više.

Samo događanje za cilj je imalo približavanje područja programiranja u Scratchu, djeci u dobi 9 do 14 godina. Kako bi im se omogućila neograničena kreativnost i slobodan pristup prilikom izrade vlastite računalne igrice, zadatak je predstavljen kao donja granica kompleksnosti rješenja, bez obaveze da djeca isključivo slijede predstavljenu ideju.  Naglasak je stavljen na timski rad, međusobno pomaganje i suradnju u izradi vlastitih projekata, koji su u završnici prezentirani i „odigrani“. Bilo je pravo zadovoljstvo vidjeti starije i iskusnije Scratchevce kako pomažu mlađima u realizaciji ideja: starija djeca uživala su u dijeljenju do sada stečenog znanja s mlađima, a mlađi su stekli su uvid u mnogo novih i zanimljivih mogućnosti realizacije samih igrica.


11992596_10207831632731423_865162831_n

Programska rješenja koja su djeca ponudila bila su kreativna i nadasve zanimljiva, a spektar ideja protezao se od modernih i popularnih igrica do eksperimentiranja sa zakonima fizike kao što su gravitacija, brzina i akceleracija. Neke od njih možete i pogledati na linku.

Edukacija kroz zabavu, kreativnost i opuštenu atmosferu rezultirala je vrlo uspješnim projektima, a djeca su otišla nasmijana i vesela te svoje radove s ponosom pokazivala roditeljima.

Pored diploma, svi sudionici dobili su i poklon-pakete od sponzora Podravke i Francka.

Za sve informacije slobodno se obratite na: udruga.programerko@gmail.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.