Close

May 31, 2016

CODE CLUB dolazi u Hrvatsku

Code Club Hrvatska

S ponosom objavljujemo da je udruga Programerko postala Code Club World lokalni partner.

Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu. Nastala je u Engleskoj jer je uočena potreba za podizanjem znanja u području rješavanja problema i kreativnog razmišljanja, a s ciljem da djeci pobudi ljubav prema programiranju.

S druge strane, Udruga Programerko već pet godina organizira programerske radionice u alatu Scratch za djecu od 7 do 12 godina na kojima je dosad sudjelovalo gotovo 500 osnovnoškolaca. Želja da se djeci pruži nešto više od onoga što dobivaju u školama, da se potakne njihova kreativnost te prošire njihova znanja zajednička je volonterima i jedne i druge organizacije i upravo je zahvaljujući tome sklopljena ova suradnja.

Kick off projekta održat će se 5. lipnja 2016. godine probnim radionicama u Samoboru koju udruga Programerko organizira u suradnji s Pučkim otovorenim učilištem Samobor. Prva radionica održat će se od 10:30 do 12:30 sati, a druga popodne od 15:00 do 17:00 sati. Radionica je namijenjena djeci od 9 do 11 godina. Na radionici će se upoznati s alatom Scratch koji je nastao na poznatom američkom sveučilištu MIT. Djeca će izrađivati i pokretati likove te kreirati vlastitu igricu.

No to je tek početak. Vijest o dolasku Code Cluba u Hrvatsku već se proširila internetskim prostranstvima i mnoštvo entuzijasta koji dijele istu viziju kao volonteri Udruge Programerko rade na tome da se klubovi osnuju u gradovima širom Hrvatske.

„Hrvatska ovim dobiva šansu premostiti neadekvatnost trenutnog kurikuluma informatike u formalnom obrazovanju. Vjerujemo čvrsto da će se reforma nastaviti, ali dok čekamo implementaciju u svim školama Code Clubovi će omogućiti da se u svakoj okolini u kojoj postoji entuzijazam održe radionice. Bilo da se radi o školi, udruzi, lokalnoj društvenoj prostoriji, svaki prostor je dovoljno dobar da djecu potakne u kreativnom razmišljanju, problem solvingu i učenju računalnog razmišljanja. Naš je zadatak pripremiti nove generacije na njihovo doba i time svima nama osigurati sretniju budućnost.“ – izjavila je Vedrana Miholić, predsjednica udruge Programerko.

Ako se i vi želite priključiti Code Clubu Hrvatska javite se na mail info@codeclubcroatia.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published.